Tofu

Tofu ekologiczne w kuchni

Jak powszechnie wiadomo, z tofu można najczęściej spotkać się w przypadku kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej, ale nie tylko. Ten uniwersalny, bardzo zdrowy i niskokaloryczny produkt sprawdzi się wszędzie. Dowiedz się, jak je odpowiednio przyrządzić, by nadać mu niesamowity smak.  

Czym jest tofu?

O tofu każdy słyszał, ale z czego tak właściwie się ono składa? Tofu to serek sojowy i jest przyrządzany z roślinnego napoju sojowego oraz nigari. Zawiera dużą ilość białka, wapń i tłuszcze roślinne, które znakomicie wpływają na ludzki organizm. Tofu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Stosuje się je przede wszystkim jako zamiennik dla mięsa, sera czy nabiału. Jednak należy pamiętać, że to bardzo nietrwały produkt. Oznacza to, że jego termin przydatności do spożycia jest bardzo krótki. 

Tofu BIO

Podczas zakupów powinniśmy decydować się wyłącznie na produkty ekologiczne. Tofu BIO jest przygotowywane w sposób ekologiczny. To oznacza, że do jego produkcji używa się artykułów oraz etycznych metod, które ograniczają negatywny wpływ na środowisko naturalne oraz dobrostan zwierząt. Tofu ekologiczne zawiera bio soję, nigari i sok z cytryny. Dzięki tym składnikom tofu jest bogate w liczne minerały – przede wszystkim w magnez. 

Rodzaje tofu

Tofu BIO może występować w dwóch rodzajach – miękkim oraz twardym. Miękkie tofu, tzw. jedwabiste, ma konsystencję twarogu. Najczęściej zastępuje się nim śmietankę oraz zwykły jogurt. Natomiast twarde tofu ma postać kostki w zalewie, która ma słonawy smak. Zarówno tofu miękkie, jak i tofu twarde należy poddać obróbce termicznej. W dobrych sklepach z żywnością ekologiczną można zakupić również takie rodzaje tofu, które są od razu do spożycia. Mowa tutaj o tofu wędzonym, marynowanym, z przyprawami, ziołami czy warzywami. Różnego rodzaju tofu ekologiczne można znaleźć na: https://organic24.pl/category/swieze-dania-gotowe-tofu.  

Tofu w naszej kuchni

Tofu z powodzeniem zastępuje mięso. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że może być również alternatywą dla sera. Naturalne tofu ma bardzo łagodny smak, dlatego też przed podaniem należy je odpowiednio przyrządzić – doprawić swoimi ulubionymi przyprawami czy zamarynować, aby nadać mu wyjątkowy smak. Można również podsmażyć je na patelni z warzywami. Tofu stanie się wtedy mniej wilgotne i zyska smak warzyw. Natomiast wariant wędzony znakomicie sprawdzi się w przypadku zup, np. żurku czy zupy grochowej. Jest też znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju zapiekanek.

Prozdrowotne działanie tofu BIO

Ekologiczne tofu, podobnie zresztą jak i inne produkty wytwarzane z soi, jest bardzo bogate w cenny wapń oraz białko. Spożywane regularnie uzupełnia braki w naszym organizmie i poprawia nasze samopoczucie. Ponadto tofu jest niskokaloryczne. W 100 g zawiera zaledwie 60 kalorii, dlatego sprawdzi się również w przypadku osób, które są na diecie lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. 

Dodaj komentarz