Zdrowe śniadania- co wybrać, a czego unikać?

Wszyscy już chyba wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie warto z niego rezygnować. To właśnie śniadanie dostarcza nam energii, aż do pory obiadowej. Jak powinno wyglądać zdrowe, pełnowartościowe śniadanie?

Co zawiera zdrowe śniadanie? 

Śniadanie powinno pokrywać nawet 30% dziennej wartości kalorycznej. dlatego też należy w odpowiedni sposób dobierać jego składniki. W dobrze zbilansowanym śniadaniu mogą się znaleźć:

  • pełnoziarniste produkty: grahamki, pełnoziarniste, razowe pieczywo, pełnoziarniste płatki owsiane, musli lub inne produkty zbożowe.
  • produkty mleczne: jogurty bez cukru, maślanki, kefiry, sery żółte, mleko 2%, jajka
  • wędliny: chude wędliny, pieczone mięsa, mięsa przygotowane na parze, kurczak, indyk, polędwica
  • ryby: tuńczyk, łosoś, makrela
  • warzywa i owoce: warzywa powinny być podstawą wszystkich posiłków w ciągu dnia. Najlepiej świeże, ekologiczne.  Warto włączyć do diety kiszonki. 
  • orzechy: orzechy włoskie, laskowe, nasiona
  • napoje: soki warzywne, soki owocowe bez dodatku cukru, 

Kanapki na śniadanie

Niezmiennie najpopularniejszym daniem śniadaniowym są… kanapki. Nie ma w tym nic złego o ile są dobrze skomponowane. Warto zacząć od doboru odpowiedniego pieczywa. Ciężko oprzeć się świeżym bułeczkom na śniadanie. Warto jednak sięgnąć po równie smaczne i bardziej wartościowe pełnoziarniste pieczywo takie jak chleb razowy, grahamki, pieczywo pełnoziarniste. 

Czym smarować pieczywo?

Smarowanie pieczywa margaryną niewiele ma wspólnego ze zdrowiem. Kanapki można posmarować rozgniecionym awokado, serkiem kanapkowym lub skropić oliwą z oliwek. Alternatywą dla masła lub margaryny są również wegańskie smarowidła z warzyw, pasty warzywne, które dodatkowo wzbogacają smak kanapek.

 Kolejnym istotnym elementem kanapek powinny być warzywa. Warzywa należy spożywać do każdego posiłku. Również kanapki z sałatą, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem czy papryką smakują o niebo lepiej a ponadto dostarczają witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do kanapki można również wykorzystać chudą wędlinę najlepiej z ekologicznych źródeł lub np. własnoręcznie przyrządzony filet z indyka, pieczony w piekarniku lub przygotowany na parze. 

Śniadanie to również często naleśniki. Te również można przygotować nie tylko z mąki pszennej, ale również z pełnoziarnistej, kokosowej lub migdałowej. Posmarować je można zdrowym kremem czekoladowym (świetny jest domowy krem śliwkowy z dodatkiem kakao) lub domową konfiturą. 

Czego unikać na śniadanie?

Nie warto rano jeść samych owoców, produktów zawierających dużo cukrów, produktów przetworzonych. Również słodkie bułeczki, drożdżówki to nie jest dobry pomysł.

Na śniadanie nie polecane są również bardzo pikantne potrawy. 

Śniadanie- pomaga lepiej się skoncentrować

Śniadanie powinno być odżywczym posiłkiem. Zjedzenie śniadania powoduje mniejszą chęć na podjadanie niezdrowych produktów w ciągu dnia. Ponadto poprawia się pamięć oraz koncentracja zwłaszcza w przypadku dzieci) 

Rezygnowanie ze śniadań powoduje zwiększenie ryzyka chorób serca oraz podwyższenie ryzyka cukrzycy typu 2. Wychodząc z domu bez śniadania łatwiej sięga się po niezdrowe przekąski, często jest się poirytowanym i szybciej traci się kontrolę nad sobą. Często sprawdza się powiedzenie człowiek głodny- człowiek zły. 

Warto więc wstać chwilę wcześniej i znaleźć czas na zjedzenie tego ważnego posiłku jakim jest śniadanie. 

Dodaj komentarz